tirsdag 11. september 2012

Festmåltiden i San Isidro i Madrid, Spanien

En hel del spännande aktiviteter händer under maj månad i Madrid. Detta beror på att högtiden San Isidro sker under denna månad. Isidro är ett skyddshelgon i Madrid. Hela maj månad är fylld med festligheter i olika delar av Madrid.

 Det gemensamma firandet som äger rum innehåller danser och konserter utomhus. Plaza Mayor är en mycket populär plats för dessa utomhusfester. Torget är fyllt med lokalbefolkningen som är klädda i den traditionella klädseln i Madrid. De dansar chotis, där kvinnorna dansar långsamt och graciöst runt de män som dansar på plats. Det är en mycket spännande dans att titta på, då de män och kvinnor som dansar gör det på ett mycket väluppfostrat sätt.

Under dessa festivaldansar bär kvinnorna rynkade klänningar som visar upp deras kurvor och på sina huvuden bär de huvudduk. Männen bär jackor som är i svart och vit färg som paras ihop med en väst. Männen bär också mössor och vita halsdukar till dessa danser. Denna traditionella klädsel av lokalbefolkningen kallas chulapos. Bortsett från dansen och maten är också en stor del firandet av själva högtiden i San i Madrid. Under festivalen är Plaza Mayor kantad med barquilleros eller organiska odlare som säljer sötsaker samtidigt som de stolt bär på sina traditionella San Isidro klädslar.

Barquilleros säljer söta godsaker som kallas ängelns bröd eller barquillos. De säljs vanligt eller doppas i läcker choklad. Barquillos symboliserar San Isidro som alltid varit känd för att vara en mycket generös man för han delade ut mat till de hungriga och mindre lyckligt lottade. Denna söta utdelning har varit en del av San festivalen under en lång tid. Konserter är också en del av firandet av högtiden Isidro och de hålls ofta i den stora parken som ligger nära centrum. Konserterna har ett rock-tema och lockar en stor publik varje år. Parken har en mindre plats som kallas Las Vistillas som ligger bredvid Palacio Real. Denna del av parken bjuder också på konserter varje kväll under festivalen.

Under högtiden basilica tar San emot ett stort antal besökare. Turister och lokalbefolkning från Madrid besöker Basilican för att visa respekt till både Isidro och Santa Maria Dela Cabeza, hans fru. Basilican byggdes på 17-talet av Francisco Bautista. Utformningen av kyrkan är i barock stil och har två torn.


studieresor

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar